Energie-Blog

André Jurres

Een blijkbaar goede bijwerking van een warme winter en koele zomer is een daling in het energieverbruik van de gezinnen. Dat dit eerder toeval is wordt ook duidelijk gemaakt en daarom blijft de voortdurende stijging een groot probleem. Men schat dat de jaarlijkse stijging zal gaan afnemen van 1.5 naar 1%, dit lijkt niet zoveel maar wilt toch zeggen dat iedere tien jaar het verbruik met 10% stijgt en er dus ook meer productie moet bijkomen.

Wat mij ook opviel is dat van de 88TWh verbruik 77,3TWh nog steeds geleverd wordt door de dominante marktpartij wat na meer dan vijf jaar liberalisering een onthutsende vaststelling is. Van de 11 TWh die door anderen wordt geleverd is er ook nog een groot deel van SPE/Luminus dewelke eigenlijk ook geen nieuwe speler is. Het is dan ook de vraag hoeveel de nieuwe spelers hebben beleverd, meer als enkele TWh zal het niet zijn met dan nog de bedenking dat een deel van deze electriciteit ook is aangekocht bij de dominante marktpartij.

Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is, vanmorgen was ik nog op een kabinet waar ik een aantal voorbeelden heb gegeven van wat wel kan om een echte marktwerking te krijgen. Eén van de mogelijkheden is het introduceren van SMP(Significant Market Power)wat wilt zeggen dat de wetgever voor dominante marktpartijen aparte regel-en wetgeving voorziet totdat hun dominantie naar een aanvaardbaar niveau is gedaald. Men kan spreken van een aanzienlijke marktmacht vanaf een marktaandeel van 25%.

We gaan de komende maanden hard werken aan een nieuwe studie die een aantal antwoorden moet geven zodat nieuwe investeerders in België marktaandeel kunnen uitbouwen in electriciteitsproductie, gas, groothandel en levering.

Gisteren nog kreeg ik telefoon van een journalist die mij vroeg of de plotse aankondiging van groene stroom projecten toeval was of dankzij de Europese beslissing. De timing is eerder toeval voor zover ik kan beoordelen. Verder vroeg hij of de uitbouw van groene stroom projecten het antwoord is naar de beperking van CO2 uitstoot, hierop antwoordde ik dat we nog een veel groter potentieel hebben en dat is minder energie verbruiken. De beste energie is de niet gebruikte energie, hier zijn meer mogelijkheden dan in het bouwen van (financieel haalbare) groene stroom projecten. Eén van de problemen is dat energie lang veel te goedkoop is geweest en zodoende niemand wakker lag voor zijn/haar factuur. Dit is nu aan het veranderen maar als we eerlijk zijn dan blijft energie nog altijd veel te goedkoop om tot een echte reductie(lees gedragsverandering) te kunnen komen.

Voor België en de energieliberalisering is het vooral te hopen dat we na maart nog een regering hebben want de dominante marktpartij krijgt het zeer gemakkelijk met deze vertraging van handelen, ieder uitstel is een directe winst..