Er wordt weer veel gepoetst dezer dagen in de Heizel paleizen te Brussel, de hoogmis van koning auto komt eraan en dat zullen we geweten hebben. Buiten dat je de komende tien dagen gewoon weg moet blijven van de Brusselse ring ter hoogte van de afrit Wemmel is het interessant om te zien wat de evoluties zijn op het vlak van energie en dan natuurlijk vooral welke brandstoffen men naar voren schuift.
Nu zou je kunnen zeggen wat is er dan nieuw want 99% van de wagens zijn gewoon diesel- en benzinewagens. Dat vooral diesel nog steeds hoogdagen meemaakt in België is gewoon het gevolg van een jarenlange subsidie van de overheid. Men heeft iedereen richting diesel geduwd en nu zal men de omgekeerde beweging dienen te maken. Dat zelfs de Fransen nu zeggen dat diesel in de toekomst niet meer welkom is in Parijs is dan ook toe te juichen en dit kan gerust als trendbreuk gezien worden. Het is wel jammer dat de regering blijkbaar enigszins talmt met de uitvoering van de verhoging (lees minder verlaging) van de dieselprijs want dit is het perfecte moment.
Door de lage olieprijs denderen de prijzen aan de pomp toch naar beneden en kan benzine gelijk of zelfs iets goedkoper gemaakt worden dan diesel. Jammer dat men het autosalon niet gebruikt om dit versneld in te voeren. De pijn zou zelfs voor dieselrijders nu te dragen zijn. Belangrijker zijn de signalen die fabrikanten als Hyundai en Toyota geven die toch bij de wereldleiders van de automobielsector mogen gerekend worden. De voorstelling van twee waterstofwagens bijna tegelijkertijd is nu nog een druppel op een hete plaat, maar wel een zeldzaam lichtje aan de olie sterrenhemel. Met de huidige absurd lage olieprijs (tijdelijk) is het zelfs dapper te noemen om nu met dergelijk nieuws naar buiten te komen.
Terecht zegt Toyota wel dat ze de wagen alleen maar zullen lanceren in landen waar reeds een minimum aan tankstations zijn, zoals vaak zijn het vooral landen als Duitsland, Denemarken en Noorwegen die de leiding nemen (ook Japan) en het is verwonderlijk dat onze kleine Lage Landen niet mee op de kar springen. Natuurlijk is de verhoging van de dieselprijs (lees dat hij op termijn iets hoger wordt dan de benzineprijs) positief te noemen, maar men kan tegelijkertijd ook echt met nieuws komen door aan te kondigen dat er binnen tien jaar minstens 200-300 waterstoftankstations moeten zijn in België en Nederland.
Het is frappant dat zelfs in het energieakkoord in Nederland waterstof niet is opgenomen als energiedrager. Eén van de grote vraagstukken voor de toekomst is hoe gaan we duurzame opgewekte energie (wind en zon voornamelijk) kunnen opslaan zodat het niet verloren gaat of niet efficiënt wordt ingezet? Men schijnt nog niet te begrijpen dat waterstof als drager/opslag veel meer potentieel heeft dan batterijen of sterker nog als echte oplossing kan gezien worden.
Stelt u zich voor als waterstof auto eigenaar die met een volle tank naar huis rijdt. Zodra u thuis bent heeft u eigenlijk een eigen energiecentrale ter beschikking die voor wel een week elektriciteit kan leveren en dus kan ingezet worden in het distributienet als back-up voor het geval er niet genoeg andere vormen van elektriciteit worden opgewekt (bijvoorbeeld op windloze dagen zonder zon). Naast deze kleine vormen van opslag (lees je eigen tank in de wagen dus) kan waterstof ook in grote hoeveelheden lang worden opgeslagen. In combinatie met elektrolyse heb je dan ook de optie steeds om ook elektriciteit van waterstof te maken.
Dit alles heeft wellicht vandaag ogenschijnlijk weinig te maken met onze gas- en elektriciteitssector, maar niets minder is waar. Zonder opslag op nationaal/Europees niveau kunnen we vertaalslag naar 100% duurzaam nooit maken en dus niet van onze fossiele verslaving af geraken. Het gekke is dat dit ons heel veel geld gaat opbrengen vermits we minder moeten uitgeven aan het aankopen van dezelfde fossiele brandstof (meer dan 500 miljard dollar in Europa en meer dan 10 miljard euro ieder jaar in België).
Ondertussen is het te hopen dat men ook niet vergeet om onze wegen te onderhouden want de erbarmelijke staat ervan zal nieuwe technologieën voor extra problemen zetten, kunt u zich voorstellen dat uw auto morgen zelf rijdt, maar dat wordt in België een hele kluif door alle gaten in de weg of andere spoorvormingen. Er zullen extra grondradars moeten ingebouwd worden om de vele levensgevaarlijke obstakels door gebrek aan onderhoud te ontwijken. En voor onze wegenbouwers, bij regen even naar Nederland rijden zodat men kan ontdekken dat het water daar niet blijft staan op de weg, heel veilig en zeker met de vele vrachtwagens die over onze wegen denderen! (Zoab of sinds 2007 Zoab+) Dat dit meer kosten met zich mee brengt snap ik, maar daar dient tol voor.