Eerst en vooral wil ik de mensen bedanken voor hun reacties op mijn verzoek van vorige week om hun ideeën en meningen te krijgen over het nieuwe Vlaamse energiebedrijf. Er waren ongeveer twee groepen van vragen die vooral neer kwamen op waarom en hoe, het waarom is een eerste vraag die je inderdaad kan stellen. Wat is het doel van dit initiatief en waarom doet men het? Het waa" >

Energie-Blog

André Jurres

<span style="font-size: 11pt" lang="NL">Eerst en vooral wil ik de mensen bedanken voor hun reacties op mijn verzoek van vorige week om hun ideeën en meningen te krijgen over het nieuwe Vlaamse energiebedrijf.

<span style="font-size: 11pt" lang="NL"><span style="font-size: 11pt" lang="NL">Er waren ongeveer twee groepen van vragen die vooral neer kwamen op waarom en hoe, het waarom is een eerste vraag die je inderdaad kan stellen. Wat is het doel van dit initiatief en waarom doet men het? Het waarom wordt mij medegedeeld als we iets willen doen aan de dominantie van de oud monopolist(en) of als we nieuwe initiatieven willen ondersteunen. Wat zou hier het antwoord moeten zijn (volgens mij)? Bij het gebruik van overheidsgeld in een markt die zogenaamd geliberaliseerd is moet men zich terughoudend opstellen en dient men vooral als incubator te functioneren. Nu zijn de mogelijkheden beperkt daar de meeste belangrijke energie onderwerpen federale (lees nationale) bevoegdheden zijn en geen Vlaamse. Het feit dat dit initiatief zo langzaam tot ontwikkeling komt is trouwens voor een deel te wijten dat men nog steeds niet zeker is van het waarom, wat en hoe?

<span style="font-size: 11pt" lang="NL"><span style="font-size: 11pt" lang="NL">Het hoe en wat is op zich ook geen eenvoudige opdracht en de reacties in de mails waren toch eerder sceptisch zoals het geld zal wel weer naar de vrienden gaan van diverse politieke partijen of van we zien nu al dat bepaalde politici zich positioneren in de raad van bestuur van dit nieuwe initiatief. Voor een deel is het waar dat bepaalde partijen (zowel politiek als privé) zich al in hun handen wrijven voor de verdeling van 200 miljoen euro aan hun regio's en/of verwante vrienden, maar het is aan iedereen om erover te waken (zowel de sector, de media als het parlement) dat dit niet gebeurt.  Men kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat in de raad van bestuur niet met zitpenningen wordt gezwaaid (alleen symbolisch) en tevens een deel van de bestuursleden uit de privésector laten komen en minstens ook twee neutralen (bijvoorbeeld uit Nederland om zeker te zijn dat er ook neutralen in zitten zonder enige eigen belang en dus boven iedereen kunnen acteren).

<span style="font-size: 11pt" lang="NL"><span style="font-size: 11pt" lang="NL">Als men eenmaal weet wat men wil gaan doen (het waarom is de visie, het wat is de missie en het hoe de doelstellingen) dan moet men deze missie en doelstellingen eerst laten onderzoeken via onder andere economische impact studies om het maximale effect te bekomen. Men dient te streven naar een maximaal economisch effect met de grootst mogelijke technologische toegevoegde waarde (niet vergeten dat onze sector nood heeft aan innovatie en Vlaanderen zijn grootste troef moet gebruiken namelijk onze hersenen). Bijvoorbeeld werkgelegenheid kan een van de dragers zijn van de visie van dit bedrijf daar ook de regio's deze moeten optrekken, dit heeft dan als voordeel dat uit de analyses direct kan gekeken worden of er werkgelegenheid (direct en indirect) extra komt met meer toegevoegde waarde dan alleen maar het geld dat men erin stopt. Zelf heb ik steeds veel gehad aan economische impactstudies daar ze soms zelfs helpen om een richting te kiezen voor een goed idee en je ook al contacten legt met de maatschappij in je vraagstellingen.

<span style="font-size: 11pt" lang="NL"><span style="font-size: 11pt" lang="NL">Reclame:

<span style="font-size: 11pt" lang="NL"><span style="font-size: 11pt" lang="NL">Dat wij in Vlaanderen allang een Calimero gevoel hebben is genoeg bekend, maar is het nu echt nodig om onze energiebedrijven steeds te vergelijken met kleine fictieve figuren. Na de al jarenlange lopende campagne van Luminus met de dwergen/elfen met het rode haar hoor ik sinds enige dagen van zowel Nuon als Essent supermannetjes en andere dwergen over de radio. Of hebben deze bedrijven allemaal hetzelfde reclamebureau of krijgen ze gezamenlijke korting voor dezelfde inhoudelijke campagnes? Iedereen weet dat ik mij meestal ver houd van de retailmarkt qua reacties ook al is heb ik hier het meeste ervaring in, maar het moet toch anders kunnen dames en heren marketeers! Ons product voldoet aan een basisbehoefte (lees commodity product) en kan men zich best onthouden aan sprookjesfiguren (of fictieve supermannen) en communiceren waar de klanten behoefte aan hebben. Als ik in Nederland ben en ik zie en hoor de campagnes van de Nederlandse Energie Maatschappij (een jonge en kleine leverancier op de Nederlandse markt) dan zijn deze direct en duidelijk in hun communicatie of je er nu van houdt of niet. Verder gebruiken ze ook bekende personen en blijft hun boodschap zo beter hangen, geloof dat Mr. Clooney op z'n eentje ook een bepaald koffiemerk wereldwijd heeft laten exploderen). Mijn excuses op voorhand mocht ik iemand gekwetst hebben, maar jullie kunnen en verdienen beter!